Surdej

Den unge surdej

Grunden til man kalder det en ”ung surdej”, er fordi dejen er frisk, stærk og potent og stadig forholdsvis smagsneutral. Lidt ligesom os mennesker peaker surdejen også på et tidspunkt, og det er lige ved peaket, at vi tilfører styrke til vores kommende dej og giver den de bedste muligheder for tilblivelsen af et flot brød med en dejlig luftig krumme. Tænk på den unge surdej som gær du selv har lavet. Så er det knap så forvirrende og mystisk.

Husk: alder før skønhed!

Mor-surdejen bidrager med de rette gener og erfaringer til deres afkom, så husk derfor altid løbende at fodre og passe din mor med respekt for alderdommens kløgt.

Den unge surdej laves som grundregel mindst otte timer før, du skal til at lave selve dejen, og er derfor det første trin i tilblivelsen af vores surdejsbrød.

Når du bager med en ung surdej, tages en portion af grundmassen (mor-surdejen), som vi derefter ’fodrer’ med næring i form af økologisk hvedemel, grahamsmel og vand.

Tilblivelse af en ung surdej kan tilpasses, så den passer ind i din hverdag og tidsplan. Dette gøres ved at fodre den unge surdej enten blidt eller hårdt op, ved at give massen enten mere eller mindre mel i forhold til væske.

Det er vigtigt at sikre sig, at man får lavet en passende mængde der passer til den kommende opskrift, og det skal derfor også nævnes at ca. 5-10% af væsken i massen fordamper i løbet af natten/dagen, så husk at lave nok.


Se her en lille video, om tilblivelsen af den unge surdej. Kvaliteten af videoen er ret dårlig, men så er det jo godt, at det er budskabet, og ikke mine uheldige færdigheder til IT, der er det vigtige.

YOU MIGHT ALSO LIKE THESE