FAQ

FAQ og ekstra hjælp til bagebogen

Succes består i at gå fra fiasko til fiasko uden at miste modet.

Citat: Winston Churchil




Det lille ord

Der er aldrig to brød der er ens, og det samme gælder for, hvordan den enkelte person oplever en kogebog.

Derfor har jeg lavet dette indlæg, som hjælper dig videre, hvor bogen muligvis har virket utydelig, eller giver alternativer til opskrifterne, så du lykkedes med din LILLE Brødfabrik.

Husk, det er ikke dig der er dum (træls ord for øvrigt), men vi oplever opskrifter forskelligt, og det at lave brød er en levende ting, som bare skal have lidt førstehjælp.

Hvis du ikke finder svar på dine spørgsmål her så send en hilsen med dit spørgsmål, for du er sikkert ikke den eneste, der sidder med den givende udfordring.

Og lad os så komme i gang!



Spørgsmål til surdeje, fordeje og poolish


1) “Jeg kan ikke få min poolish-fordej til at hæve.” (side 182)

Svar:

Problemet kan ligge i, at de 5 g gær bliver kølet for hurtigt ned pga. meget koldt vand og et rigtig godt køleskab, der faktisk holder en kold temperatur.

Løsning:

Brug lunkent vand til poolish-fordejen, og sørg for at gæret er rørt helt ud i massen, inden det kommer på køl.

For at være helt sikker, kan du oppe gærmængden til 10 g i alt. Men så skal du altså passe på, når du er i gang med dine maddeje, for så er den en stærk laban, som hæver forholdsvis hurtigt, når den er lun.


2) “Hvordan fodrer jeg min rug-morsurdej, efter jeg har taget af hende til rugbrøds-fordejen?”

Svar:

Du skal tage den overskydende masse af rug-morsurdejen, fra når du har lavet din rugbrødsfordej, og blande op som i ”Dag 4”. (på side 212)

Ved du, at du skal bage rugbrød igen snarest, så lad rug-morsurdejen, stå lunt i 5 timer inden den stilles på køl. Ellers kan du roligt stille den på køl, hvor den kan hygge sig i op til 2-3 uger før den skal fodres igen.


Brødmandsinfo:
Jeg har altid dobbelt mængde af rug-morsurdej på køl, da man jo aldrig ved, hvornår man liiiige får lyst til at bage 2 rugbrød med det samme, så der er til fryseren.


3) “Hvordan fodrer jeg min rug-morsurdej hvis jeg ikke har brugt af hende i et stykke tid (2-3 uger)?”

Svar:
Se under brødmandsinformation ved morsurdej på side 55, og skift hvede og graham ud med rugmel.

Det er samme måde for præservering af morsurdej (side 58-61) der er gældende for rug-morsurdejen.



Spørgsmål til korn og mel

1) “Passer mængden af 4 korns-blanding til bogens rugbrødsopskrift?”

Svar:
Her må jeg melde klart ud og sige nej, og det er min kones skyld!

I opskriften på side 216 står der, at man skal bruge 225 g 4-kornsblanding, men den givende opskrift som beskrevet i parentes lyder på den dobbelte mængde.

Grunden derfor er, at min kone er dejligt praktisk, og ikke gider at lave små portioner af kornblandingen, når man nu alligevel er i gang. Så den kom lige med i kogebogen, og det elsker jeg hende for. Og jeg vil faktisk råde alle der ofte bager rugbrød til at lave en stor portion 4-korns blanding, så man sparer tid ved fordejen.



Spørgsmål til dyppelser og tilbehør


1) “Skal der olie i tomatsaucen, og i så fald hvor meget?”

Svar:

I punkt 3 i tilblivelsen af den dejligt friske tomatsauce på side 238 står der, at olien tilføres, men den står ikke i selve opskriften…

Det er mig, der er faldet i opskrift-fælden, og tager det som en selvfølge, at alle da ved at der skal olie i saucen. Hmmm skam mig.. men ja, der må gerne komme 1-2 spsk. god olivenolie i saucen, men det behøves ikke, hvis man gerne vil spare på fedtet. Det skal dog siges, at det legere saucen lidt, og giver en dejlig rund smag.


Sidder du inde med flere spørgsmål, så tøv ikke med at sende en besked i min retning. 

YOU MIGHT ALSO LIKE THESE