Kager

Hindbærsnitten, konen og hindbærhistorien

Det lille ord

Den originale opskrift er faktisk udarbejdet i samarbejde med min kone.

Da min kone og jeg boede i Århus, var det en konstant, næsten indædt, sport for min kone at finde stedet der havde den bedste hindbærsnitte. Man skulle jo tro, at to stykker tørt kage med lidt marmelade imellem ikke ligefrem var en kunstform. Men deri kan en stakkels Brødmand og husbond tage så grueligt fejl.

Efter at have spist os igennem hvad der virker som 1001 forskellige hindbærsnitter, fra steder der alle proklamerede, at DE HAVDE DANMARKS.. NEJ, verdens BEDSTE hindbærsnitte, og det efter min kones mening ikke var tilfældet, så måtte vi selv smøge ærmerne op og komme i gang i kage-laboratoriet.

Det skulle tage os det meste af 2 måneder, før den sad i skabet, og endte da også med at blive det helt store kagehit i vores gamle Brødmandsbutik. MEN, nu er det på tide at dele denne opskrift med jer. Vær så god…

En Brødmandshistorie

I min tidligere Brødmandsbutik Brød & Co fik kagen kælenavnet Hindbærhistorier, da en skøn ældre, men super frisk dame og efterfølgende stamgæst, med tåre i øjnene fortalte at hendes far havde været konditor, og vores hindbærsnitte bragte hende tilbage til en lykkelig barndom. Vi fortalte, at hun ikke var den første, der kunne fortælle os om deres gode minder om kagen, og så tog hun fat i mig og sagde..

“Så er det jo en Hindbærhistorie?!?”

 

Grundregler for en god hindbærsnitte

* Mørdejen skal være bagt sprød, men ikke tør

* Dejen skal indeholde masser af ægte vanilje

* Mørdejen SKAL laves på god dansk smør

* Man må under ingen omstændigheder gå på kompromis med hindbærmarmeladen

Marmeladen skal gerne være forholdsvis fast, så den ikke flyder ud under bagning. Og hvis man har mod på det, så er det altid bedst at lave den selv. Så bestemmer man selv tykkelse, smag og udseende.

Opskriften 
1 lille bageplade

* 130 g koldt smør skåret i små firkanter

* 250 g hvedemel

* 80 g økologisk rørsukker

* 5 g bagepulver

* Vaniljekorn fra en fed lækker vaniljestang (man kan nøjes med ½)

* 40-50 g iskoldt vand

* 2 g groft salt

* 200 g økologisk hindbær-marmelade (evt. lidt mindre efter smag)

* Flormelis til pynt

Sådan laver du dejen

1. Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab kornene ud med en kniv. Mas vaniljekornene og lidt af sukkeret sammen med knivens flade side, så kornene skilles ad.

2. Bland derefter vaniljen sammen med alle de andre tørstoffer i din røreskål, så du får fordelt vanilje og bagepulver godt ud i massen.

3. Tilsæt smør og vand, og ælt ved 30 % hastighed på din røremaskine, til massen har samlet sig til en flot homogen masse.

OBS: Det er vigtigt ikke at ælte dejen for længe, da den ellers kan blive svær at arbejde med fremadrettet, og uhhh, kuldegysninger! Går ud over sprødheden, når den er færdigbagt.

4. Del dejen op i 2 lige store stykker, rul dem til 2 aflange ”pølser” af ca. 10 cm, kom dem i frysepose og stil dem på køl så de kan sætte i ca. 30 min.

Selve hindbærsnitten

1. Forvarm ovn på 185 grader (varmluft).

2. Den første ”pølse” tages ud fra køl og rulles til en firkant på ca. 16×26 cm. og lægges på bageplade med bagepapir.

3. Marmeladen fordeles ligeligt på dejstykke. Og gør dig nu umage!

4. ”Pølse” nr. 2 rulles på samme måde, og dejstykket lægges forsigtigt på hindbærbunden, prikkes let med gaffel over det hele, og skal derefter bages i ca. 8 min. eller til overfladen er gyldenbrun.

5. Bagepladen tages ud af ovnen, hvorefter den skal vendes/flippes rundt på en ny bageplade. Dette gøres ved at der lægges et frisk stykke bagepapir på toppen af hindbærsnittepladen.. Og nu kommer det svære, hvor man skal passe på ikke at få varm marmelade på sig:

Læg en bageplade på toppen af hindbærsnitten, og flip den forsigtigt rundt, så bund bliver til top. Bagepapiret fjernes fra toppen, og bages færdig i ovn, til den nye overflade også er smuk gyldenbrun.

6. Kagen køles let af, drysses med et tykt lag flormelis og skæres til ønskede stykker (evt. skær kanterne af først).

* Det er nemmest at skære kagen når den stadig er lidt lun, men skal serveres helt kold og dejlig sprød.


Velbekom jer, og du er nu klar til at skabe dine egne hindbærhistorier!

YOU MIGHT ALSO LIKE THESE