Tilbehør

Hjemmelavet saftevand

Saftevand vækker barndomsminder om sommer, leg med vennerne med efterfølgende blå mærker og ridser på knæ og skinneben efter alt for mange hæsblæsende stunts i træer og på cykel. For der er nu ikke noget bedre end et glas saft og et plaster til at samle energi, eller som en lille luksus i hverdagen.

Efter industrien er begyndt at masseproducere råsaft til saftevand, og prisen på produkterne er presset helt i bund, så kan man jo spørge sig selv om det overhovedet kan betale sig at bruge tid på at safte selv.

Og svaret er som altid et sønderrivende JA DA!

Det at lave saft handler ikke om at have et standardiseret slutprodukt, men om at smage årstiderne i et glas iskoldt læskende hjemmelavet saft. At genopleve sæsonens frugthøst fra have og nærområde i en magisk mundfuld der ikke stopper før glasset er tømt.

Rent praktisk er det jo også en måde at mindste madspild, sørge for at undgå uønskede E-numre og giftstoffer, og sørge for, at man rent faktisk får frugtsaft og ikke betaler for sukkervand med frugtsmag.

Om opskriften

Opskriften er en standard-opskrift, hvor det er frugtens sødme der bestemmer mængden af sukker der skal tilsættes.

Det er umuligt i eget køkken at lave en 100 % korrekt kalkulation af sukker der skal tilsættes, da frugt altid vil have forskellig sødme, fedme eller surhedsgrad alt efter sæson.

Mit råd er: smag på frugten inden der bare hældes bunker af sukker i saften.

Opskriften pr kg frugt

En portion skyllede bær tilsættes 2-4 dl. vand (til bærene er tildækket), og bringes langsomt i kog ved svag varme, til bærene let springes (bliver møre) eller ”safter” som det kaldes.

Massen hænges til afdrypning i sigte eller i saftposer (kan også være et viskestykke, du ikke har for mange følelser for, da det tager farve af frugten) i min 8-16 timer. Overdæk massen med film eller en stor fødevaregodkendt pose, så der ikke kommer ”utøj” i det.

Saften måles og bringes i kog.

Sukker-mængden passende til valgte frugt eller bær tilsættes, og saftens koges op under omrøring, så sukkeret ikke brænder på.

Atamon røres i. Den brændvarme saft fyldes i steriliserede flasker eller sylte-glas, dækkes med husholdningsfilm og køles ned. Luk derefter beholderne hermetisk til, og opbevares et mørkt og køligt sted.

Blandingsforhold for saft pr. liter

Saft: Ribs – kirsebær
Sukkermængde: 400 g
Konserveringsmiddel: 1/2 tsk flydene atamon eller 1/4 atamonpulver


Saft: Rabarber
Sukkermængde: 350-500 g
Konserveringsmiddel: 1/2 tsk flydene atamon eller 1/4 atamonpulver
Ekstra info: Man kan med fordel komme lidt rå æbler i gryden under kogning for at mindske oxalsyren fra rabarberne, og give saften en mere rund smag.

Saft: Solbær
Sukkermængde 350 g
Konserveringsmiddel: 1/2 tsk flydene atamon eller 1/4 atamonpulver
Ekstra info: Bærrene koges til de brister, moses og hænges til afdrypning.
Skal skummes af når det koges op med sukkeret. Man kan med fordel koge bærrene op med 5 dl. hvis de er smagfulde.

Saft: Slåen
Sukker-mængde: 400 g
Konserveringsmiddel: 1/2 tsk flydene atamon eller 1/4 atamonpulver
Ekstra info: Det er vigtigt er der kun bruges slåen der har fået den første frost, da det gør de ellers lidt beske bær mere sødmefulde. Man kan evt. snyde ved selv at komme dem i fryseren en dag eller to.