Kager

Honninghjerternes fest

Så bliver det dælme snart jul i de små hjem. Og vi skal have honninghjerter og hygge!

Skal vi ikke starte hele hærligheden ud med et lille honninghjerte-digt?


Julens honninghjerter.

Med søde hjerter
gives søde gaver
for at forsøde
det ikke altid så søde liv.

Honninghjertejulehåb.

At give giver glæde.
Af glæde giver man gerne.
At gøre noget for andre
gør én selv så endnu mere godt.

Gavmildhedsgodegavetid.

Med hjertets varme
smelter fjendskab og kulde.
Kærlighed og venskab
danser hånd i hånd,
kæden danner hjertebånd.

Herlighedshjertevarme.


Det lille ord

Til alle julebage-nisser.

Jeg har fået flere spørgsmål vedrørende min honninghjerteopskrift.


Sandheden er at den, at jeg har taget ”bagværks-DNA’et” fra Mr. Meyers opskrift, og brugt den som grundbase for min LILLE Brødfabriks julehjerter.

Om honninghjerteopskriften

Hvad gør et godt honninghjerte?

Krydderier
Det hele ligger i ingredienserne! Jeg bruger altid friskkværnede økologiske krydderier fra ASA, som du kan bestille over nettet, eller besøge i torvehallerne i KBH. For krydderier er ikke bare krydderier, og det kan ikke siges nok gange. Så vi siger det lige sammen ”Krydderier er ikke bare krydderier”. Tak.

Honning

Og så er der det med honningen. Da det er det bærende element i kagen må der ALDRIG gåes på kompromis med de gyldne dråber. Jeg foretrækker noget der ikke er for sød, men indeholder en vis syre, som kan spille op med chokoladen man overtrækker hjerterne med senere i opskriften. Jeg kan varmt anbefale at købe lokal honning fra samvittighedsfulde håndværkere der har hjertet på rette sted. Det kan vi godt lide! Så får fordejen også lidt mere historie og hjertevarme.

Melet

Jeg bruger halvt valset hvedemel og den anden halvdel er en fuldkorns stenformalet mel, som skifter fra år til år.

Jeg foreslår dog en unik Urhvede med historie såsom enkorn, emmerhvede eller darlahvede, som både bidrager med deres unikke smage, men også med lidt historie til bagværket. Og hvis du skal være en rigtig god nisse, så kan det jo være en rest fra en af de møllere du har besøgt i løbet af det snart foregående år.

Chokoladen

Her vælger vi selvfølgelig en god en med masser af smag. Lys eller mørk er efter smag, men prisen afspejler gerne kvaliteten. Når hjerterne skal overtrækkes, er det bedst med ordentlig tempereret chokolade på 34 grader. MEN!!! Det er jul og hygge, og hele familien skal kunne være med, så her mener jeg at god stemning er vigtigere end det korrekte knæk og glans.

Et lille ekstra trick til chokoladen er, at man kan købe lidt chokoladefedt (det hedder det altså!?!) over nettet, som gør det nemmere at overtrække hjertere med lækker chokolade.


Og så er der afbagningen

Nå du skal bage dine udstukkede honninghjerter, så sørg for det første for en vis mellemrum da de faktisk hæver en del.

Samtidig så må man kun bage én plade af gangen, da de ellers har en tendens til at blive lidt flade, hvis ovnen ikke er af nyere model.

De skal være gyldenbrune, som vist på billedet, men ikke mørke som brun sovs (hvis det giver mening).


Bonusinfo

1. Man laver en honningfordej fordi den udvikler aromastofferne og nedbryder noget af den bitterhed honningen kan have. En lille hjemmedyrket teori er også, at der også dannes en smule syre lidt a la når man laver en surdej. Og så er det bare rart at have noget at glæde sig til.

2. Er dit honning hård og svær at arbejde med når den skal i fordejen, så kan du give den et lille 2 minutter mikrobølgeovn eller 5 min. i vandbad.

3. Vil din fordej ikke samle sig, så tilsæt evt. lidt mere honning eller en smule (kun en smule) vand. Grunden til den ikke har villet samle sig kan evt. være konsistensen og viskositet.

4. Gem evt. lidt af den færdige dejmasse til næste år, og bland den i din nye honningfordej. Er ikke sikker på, at det har nogen relevans for smagen, men tænk sig at kunne sige, at man til sidst har en fordej der går år tilbage, og måske kan gå i generation fra familie til familie.

5. Har du ikke nået at lave fordejen 1 måned for inden, så send en tanke til julemanden, og ”snyd” ved at lave en fordej der kun trækker 3 dage. Men så skal man også give et hjerte til sin nabo. Næste kærlighed med chokoladeovertræk.

6.Hvis du ikke kan vente, de 3 dage det tager for, at de færdigbagte honningkagehjerter er blevet ”møre/bløde”, så kan man med fordel give dem et lille sprøjt med en forstøver (evt. af flere omgange), og forkorte processen med 1 ½ dag.

Håber det giver lyst til at komme i gang med at bage honninghjerter. Kan varmt anbefales.

 

Opskrift a la Mr. Meyer med Brødmandens lille twist

Hentet fra Meyers Mad

Fordej (laves 1 måned i forvejen)

500 g honning
125 g valset økologisk hvedemel
125 g spændende stenformalt fuldkornsmel

Honningkagedej

2 æggeblommer (gerne friske)
10 g hjortetaksalt
750 g honningkage-fordej
250 g valset hvedemel
10 g potaske
3-5 g stødt kanel (efter smag)
3-5 g stødt ingefær (efter smag)
3-5 g stødt nellike (efter smag)

Fordej

Ælt honning og hvedemel godt sammen i en skål, og kom det i en bøtte med låg på. Gem fordejen på et ikke for lunt sted, f.eks. i et køkkenskab i minimum 1 måned.

Bemærk, at fordejen bliver hård – og nogle gange stenhård – og det er der ikke noget galt i. Når potasken bliver tilsat, sker der en kemisk reaktion, som gør, at dejen langsomt bliver blød igen og til at håndtere.

Honningkagedej

Kom æggeblommerne i en skål og rør hjortetaksaltet ud i dem til der ikke er nogen klumper. Rør potasken ud i et par skefulde vand eller mælk (pas på, det kan godt blive varmt). Bland æggeblommerne og potasken i fordejen, tilsæt kanel, ingefær, nellike og det sidste mel, og ælt dejen godt sammen. Det tager ca. 6-8 minutter i hånden og 6 minutter på en røremaskine – først 3 minutter ved lav hastighed og så 3 minutter på fuld hastighed – stop røremaskinen hvis den lyder anstrengt. Er dejen meget tør, når du ælter den, kan du lige prøve at give den et par ekstra skefulde vand lidt af gangen.

Rul dejen ud på et meldrysset bord, til den er ca. 6-8 mm tyk, og stik hjerterne ud med dertil egnet hjerteudstikker. Rul dejresterne ud igen, og stik flere hjerter ud. Sæt hjerterne på en bageplade med bagepapir og bag dem i 8–10 minutter ved 180° med varmluft.

Mærk, om hjerterne er bagt færdige, ved forsigtigt at presse en finger ned på toppen – hvis din finger efterlader et aftryk, skal de bage lidt længere. Flyt honninghjerterne over på en bagerist, og lad dem køle af. De er stenhårde, lige når de er bagt, men en tur i køleskabet efter afkøling gør dem lækre og bløde. Så læg hjerterne i en bøtte med et fugtigt klæde over, og lad dem stå i køleskabet i 3–4 dage.

Tag honninghjerterne ud af køleskabet, og pensl dem med mørk chokolade, som du har smeltet over et vandbad. Når chokoladen er stivnet, er honninghjerterne klar til at blive spist.


TIP

Overtræk kun de honninghjerter med chokolade, som skal spises med det samme. Resten kan holde sig mindst 1 måned i køleskabet uden at blive tørre. Du kan pynte hjerterne med glansbilleder, mens chokoladen stadig er våd, eller skrive på dem med hvid glasur, når chokoladen er stivnet.


Og hav så en glædelig honningkagefest!