Tilbehør

Luksus Smørrechokolade

Min familie har længe søgt efter den perfekte nutellaopskrift, da vi alle er tovlig glade for denne lækre smørelse til brødet. Efter at have spist os igennem hvad der må betegnes som chokolademudder, smør med chokoladesmag og det der var værre faldt vi over en opskrift fra Mister Mayers almanak kogebog. Opskriften er simpel og indeholder ingen smør, fløde eller andre end de tilsætningsstoffer der allerede findes i chokoladen.

Jeg har rettet opskriften, så den får den ”mund-feal” og smag som passer til mine YDERST delikate chokolade-smagsløg. Og lad nu være med at være fedtet og købe det billige chokolade! Dit nybagte brød fortjener det bedste, og gode råvare smager bare. Ydermere så er mørk chokolade godt for dig, så du kan med god ro i sjælen komme lidt ekstra på brødet (Pssst.. glem at der er hvid chokolade i, vi er jo ikke racister!)

Værktøjer

  • 1 stk sylteglas af ½ L eller 2 mindre sylteglas
  • 1 stavblender eller anden blender, der kan håndtere mindre portioner.
  • Dejskraber


Skal bruges

  • 125 g 70 % mørk chokolade, groft hakket
    100 g hvid chokolade
    125 g hasselnødder (prøv at variere med andre nødder: cashewnødder, mandler m.v.)
    80 g honning (Jeg bruger dansk akacie-honning)
    20 g god vaniljesukker
    1 1/3 dl kogende vand (lige taget fra komfuret eller el-kedlen)

Sådan gør du

1. Rist nødderne i ovnen ved 160° i 10-15 min. Fjern den brune hinde (skallen) på nødderne. Et godt tip er at gnubbe en håndfuld af gangen mellem hænderne, det sparer tid.

2. Blend først nødderne så fint som muligt.

3. Tilsæt det groft hakkede chokolade og honning i skålen, og blend igen.

4. Tilsæt af 3 omgange det kogende vand mens du blender, til der er en ensartet masse som er glat og cremet.

5. Kom massen i en et afkogt sylteglas, som lukkes hermetisk og sæt på køl.

OBS: Massen vil være meget flydende, før den er kølet ned, men bare rolig: Den skal nok sætte sig efter et par timer.



Brødmands info

Er smørrechokoladen stadig flydende efter nedkøling, kan man hælde massen over i et vandbad og lade den varme langsomt op. Når massen igen er helt flydende, tilføres 50 g mørk chokolade, som igen, blendes i cremen. Kommes igen på sylteglas og på køl.

Kan man ikke tåle nødder kan man tilsætte ristede havregryn i stedet for (de skal dog ristes på en tør pande i stedet for i ovnen)

Har man gode sylteglas som er blevet skoldet, kan smørrechokoladen holde sig på køl i 3-4 uger

Skulle man være i det eksotiske hjørne, kan man tilføre revet økologisk citron eller appelsinskal til sin chokoladecreme.