Tilbehør

Ramsløgspesto

At rejse er at leve. Men at rejse ud for at spise giver livet værdi.

(En snak jeg skal have med gamle H.C. Andersen på et tidspunkt)


Vrøvl og mundblær
For mig som kok skydes året først rigtigt i gang, når ramsløgene melder deres ankomst. For ikke nok med at de smager fortrinligt, så hvisker de smukke blade lokkende toner om, at rabarberne er på vej, og aspargesene er ved at titte deres små hoveder op af jorden.

Ja, ramsløg og jeg er gode venner, og vi har efter hånden mange år på bagen…

Praktisk info
Der er masser af muligheder for at få udnyttet/brugt ramsløgene mens de er i sæson, men lad være med at få den snedige idé at plante dem i din have. DE SPÆDER SIG værre end bisoner i løbetid, og de er ikke til at slippe af med.

Sæsonen for ramsløg strækker sig ca. fra marts til midt juli.

Ramsløg kan bruges til
– Dyppelse til brød, grøntsagsstænger & parmaskinke.
– Dressing til sandwichs og burgers.
– Pastaretter.
– Til brødchips:
Brød skæres i tynde skiver, kommes på bageplade dækket med bagepapir.
Brødene pensles gavmildt med pesto, og bages sprøde i oven ved ca. 10-15 min. ved 180 grader. Vend evt. under ejs. Køles ned, og serveres direkte eller gemmes ved stuetemperatur i lukke beholder i op til 14 dage.
– Blendes til grov mos, og kommes i isterning-brikker, så det kan bruges i gryderetter, dressinger eller smør.
– Finthakket i salater.
– Ramsløg-blomsterne kan spises og er smuk som pynt i salater.
Når blomsterne er afblomstrer kan kapslerne syltes som kapers.
– Ramsløgssmør:
Du skal bruge: 250 g usaltet smør, saften fra ½ citron, 1 håndfuld ramsløg (eller 3 brikker fra fryseren), smag til med flagsalt og evt. lidt hvid peber.
Sådan gør du: Lad smørret stå ved stuetemperatur til det kan mases med en gaffel. Tilsæt finthakket ramsløg, citronsaft & smag til med salt & peber. Ælt massen godt sammen med gaffel eller ”klør-5”, kom den over på en filmrulle, og rul den stramt, til en aflang pølse.
Ramsløgssmørret køles ned, og opbevares på køl, eller på frost til senere brug.

Ramsløgssmør

Ramsløgssmør


Værktøj
Foodprocessor eller stavblender
Køkkenkniv
2 skåle eller højt litermål
Sylteglas/beholder med låg
Digitalvægt

Ingredienser
60 g bredbladet persille
100 g friskplukket ramsløg
30 g basilikum
50 g ristede solsikkekerner og sesamfrø
60 g revet parmesanost
300 g koldpresset rapsolie (200 g til step 1 / 100 g til step 2)
Saften fra 1 citron
Salt og peber (helst flagesalt)
Ekstra olie til evt. slutforsegling af pesto

 

Ramsløgspesto

Fremgangsmåde
I denne opskrift blendes persillen og ramsløgene for sig, og alle de smagsgivende elementer blendes i separat skål.
Det gøres for at styre tykkelsen/grovheden i det endelige resultat, da krydderurter bliver fede og lidt kvalm i smagen hvis de blendes for hårdt. Samtidig synes jeg, at en pesto gerne må have struktur.

1. Blend persillen og ramsløg meget groft sammen med 200 g af rapsolien.

2. I separat skål blendes de øvrige ingredienser til en forholdsvis lind masse (minus salt & peber)

3. De to masser hældes sammen, og blendes let sammen med lidt salt & peber til en grov homogen masse.

4. Smag ramsløgspestoen til med salt, peber og citron, men undgå at blende yderligere, og vend/pisk i stedet for de sidste smagsgivere i.

5. Kom massen på steriliseret sylteglas, og dæk denne med et tyndt homogent lag olie, for at konservere hvis den ikke skal spises af samme dag.

Der tages forbehold for, hvornår på sæsonen ramsløgene er blevet høstet, og opskriften skal ses som en guideline, hvor man skal lade sine trofaste smagsløg være punkt 6 i opskriften.

Brødmandsinfo
Pestoer kan fryses, men så anbefales det, at man ikke tilsætter revet ost inden nedfrysning.

Vigtig info
Ramsløg kan godt ligne liljekonvaller, som er yderst farlige at spise.
Et lille trick er at gnubbe fingrene på bladende, hvorefter det skal dufte let af hvidløg.
Alternativt skal man vente med at plukke ramsløgsblomsterne er sprunget ud, så man lettere kan skelne mellem de to planter.
Grundregel: Er du i tvivl, så lad være med at spise dem.